Tuesday, 19 March 2013

Boikot McDonalds?

Jack M. Greenberg adalah CEO McDonalds dari 1999 sehingga 2002... beliau dikatakan menjadi penyumbang dana kepada Israel utk persatuan Yahudi (as the 'director of the American-Israel Chamber of Commerce and Industry of Metropolitan Chicago' announced by Jews Community Online). so, bile org sebut pasal McDonalds sumbang kepada Yahudi, ianya berlaku diantara tahun 1999 sehingga tahun 2002 ketika Jack M. Greenberg berkuasa dlm McDonalds... tetapi dikhabarkan die menggunakan duit sndiri untuk menyumbang kepada Israel... namun pada masa yg sama, sejak Jack M. Greenberg memegang CEO McDonalds, saham McDonalds jatuh mendadak dari $42.5 billion kepada $22.8 billion... maka die pun menarik diri dari menjadi CEO McDonalds dan diganti dgn Jim Cantalupo... boleh tgk artikel tu di http://www.forbes.com/2002/12/05/cx_dd_1205greenberg.html ... so bak kata org melayu, kerana nila setitik, rosak susu sebelanga... maka kerana perbuatan Jack M. Greenberg yg menyalurkan dana kepada Israel, maka rosaklah nama McDonalds di mata dunia kerana dituduh menjadi penyumbang utama kepada dana untuk membeli senjata peperangan untuk Yahudi di Israel... tetapi saya percaya McDonalds tidak lagi menyumbang apa2 dana selepas pengunduran Jack M. Greenberg dari McDonalds... saya cuba mencari apa2 artikel brkaitan dengan sumbangan yg dilakukan McDonalds selepas pengunduran Jack M. Greenberg tetapi tidak menjumpai apa2... so skrg kite x boleh nak kata McDonalds masih menyumbang kepada Yahudi kerana kite pun xtau mcm mane die pnyer penyata kewangan... so, nak boikot atau tidak? terpulang pada anda... sejujurnya, saya bekerja di McDonalds... sebagai seorang manager... sy bukan nak back-up McDonalds sbb saya bekerja di McDonalds tapi saya percaya McDonalds tidak lagi menyumbang kepada Israel... lagipula McDonalds di Malaysia ini secara majoritinya dimiliki oleh Golden Archers Restaurant Sdn. Bhd. (under Berjaya Group Bhd.) CEO nya adalah Tan Sri Dato Sri Vincent Tan yg merupakan rakyat Malaysia dan terdapat beberapa McDonalds lain yg dimiliki secara individu (franchisee)... saya masih meneruskan karier di McDonalds kerana suasana bekerjanya yg ceria dan menyeronokkan... jadi bila ada sesiapa nak boikot McDonalds, sy tidak akan menghalang mereka kerana masing2 ada pegangan dan pendapat masing2... jadi itu hak mereka untuk teruskan memboikot McDonalds... dan mengapa saya teruskan karier di McDonalds ialah kerana sy percaya pada sistem pengendalian makanan di McDonalds yg dijaga dgn sangat rapi dan dijamin halal dan berkualiti... semua daging2 lembu McDonalds diimport dari New Zealand dan proses penyembelihan lembu2 tersebut telah disahkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim)... boleh tgk bagaimana McDonalds menjaga kualiti dagingnya dlm link ini http://www.youtube.com/watch?v=5HPnULHzJVc ... http://www.youtube.com/watch?v=tVA57Z7yxj8 jadi anda boleh menilai kualiti keselamatan daging McDonalds... terima kasih kerana membaca... anda berhak menentukannya... jika saya tersilap informasi, sila komen di bawah dan sertakan link untuk kita kongsi bersama... thanks!

2013

waaaaaaah.... lamenye x post dalam blog nie.... kdg2 aku rase cm syok sndiri plak ade blog sndiri ni yek.... tp xperlah... jika ade yg sudi mmbace, x salah kite kongsi cerita kan...? anyway, update since 2012, skrg masih keje kt McDonalds lagi tp skrg da naik jadi 2nd Assistant... gaji pun ok la bulanan bleh dpt lbih kurg RM2k... tp masih rase x cukup hahahahaha... tp ayah dah suruh smbung master... so nak xnak kena la smbung blaja lg... huhu kepala da makin keras nak blajar balek... sebat jela ek... hehe... untung2 bleh jd lecturer ker... huhu... ok... about something that is called LOVE... hehe... my latest update, skrg tgh berhubungan dgn seseorang, name die R... R ni sweet, manja, memahami... tp kami masih blom kenal sepenuhnya... so kami masih dalam proses mengenali... emmmmm... die ni ok, sbb die jarang msg saye, jarang call sy, so saye ade bnyak mase untuk diri sndiri sbb sy keje sgt2 bz dan kalo cuti mmg main game saje sepanjang hari... sy pun jarang call @ msg die dan die pun x kisah sbb die pun sibuk dgn keje n hobby die yg suke bace novel n tgk Runningman... but here's the problem, die keje kt SH, mule2 bebas dlm berpakaian so die pkai tudung molek la tutup aurat baik2... tp bile da tukar management baru, bos die haramkan pemakaian tudung... (well, sbb company pun company jepun, so bos pun kafir la huhu...) so die x bagitau sy hal ni... sbbnye die takut sy x bagi die keje sana... org yg bagitau saye hal ni adalah adik die sbb adik die keje dgn saye... so sy pun advice die utk keje same2 ngan saye tp die x nak sbbnye die dah isi borang utk keje full time kt situ tanpa pengetahuan saya (sblom ni die pernah part-time je kat sana)... so die keje la kt SH ni... so sy da mula fikir, sedangkan arahan dari Allah pun die xnak ikut, apatah lagi arahan dari seorang suami kan... dan die x bawak bincang pun hal ni dgn saye dulu sblom isi borang keje full-time tu... so skrg sy sgt2 konfius... sbb ape sy konfius???? begini ceritanya.... sblom saye kenal dgn R ni, sy minat kat F... F ni sgt2 sweet dan manja tp perangai cm budak2... sy x kisah sgt bab perangai sbb sy pun kdg2 cm budak2 jgk... bleh dikatakan jantung saye berdebar2 bile mengadap die... tp malangnye time tu F ade orang lain... so sy xnak kacau die la.. sbb prinsip sy mmg sy xkan kacau awek org walaupun org tu tergila2 nk kt saye... so nak dipendekkan cerita, sy pun mula kenal dgn R ni la sbb adik si R yg rekemen kakak die kt saye... so sy pun berkawan la dan mula serius bile kami slalu msg n call... tp kami x declare ape2, hanye kawan rapat la... so nak lagi pendek cerita, dalam mase same jugak la si F yg sy minat ni break-up dgn pakwe die... die ditinggalkn oleh pakwe die utk perempuan lain... kmudian die pun meluahkan yg die jatuh cinta kt sy... tp malangnye time tu sy dah mula brkawan dgn R dan sy xnak kecewakan R sbb kami dah sgt rapat... so sy trpakse kecewakan F dgn berkata sy skrg ade hubungan dgn R.... so F pun kecewa dan berkawan dgn org lain, dan akhirnye dpt la pakwe baru... dan dalam mase same jugak la sorg gadis bernama N plak hadir dlm hidup sy dan cuba utk tackle saye... si N pun same, sweet dan manja... (asyik sweet n manja je kan? adeh....~) tp sy bgtau die awal2 yg saye ade hubungan dgn R so sy xleh lebih2 dgn die, hanye sekadar kawan biasa tp die still cuba utk dptkan hubungan yg lebih dari seorang kawan... tp memandangkn sy mmg btul2 rapat dgn R, sy xleh nak terima die sbbnye sy xnak jd seorang lelaki yg x setia... sy akan cuba utk setia pade seorang wanita sahaja... lgpun die rapat dgn lelaki, kawan2 die pun ramai lelaki mmbuatkn ramai lelaki nk kt die tp die xnak sbb die nk brkwn saje dgn diorang n try nk lebih dri seorang kwn dgn saye... dn die la org yg paling rajin call n msg saye, jauh lebih kerap berbanding R... sy terpakse layan sbb xnak kecewakan die dn sy anggap die mcm seorang adik utk saye... (sbb saye xde adik perempuan hoho....!) tp masalahnye bile si R da mula buat hal, sy terpaksa reconsider hubungan sy dgn R... sbbnye kami mmg x pernah declare sbg pakwe/makwe... sbbnye R ni pernah kecewa sbb cinta so die x nak declare dgn sesape melainkn org tu dh btul2 brsedia utk msuk meminang die... die pun x pernah ungkapkn 'sayang' ke atau ape2 la trhadap saye sedangkn sy da bnyak kali ucapkan perkataan tu pade die sbb saye mmg dpt rase perasaan sayang tu pd die... mula2 saye rase die mcm x syg kt saye, tp ade skali tu kami pernah gado, die menangis... time tu la bru sy tau yg die pun syg kt sy tp die xnak mengaku (sbb malu kot? ntah le...~) so skrg ni sy confuse antara R, F dan N... R = saye ade hubungan yg sgt erat dgn die tp x declare ape2 sbb hormat perasaan takut die trhadap 'declare'... n die da start buat hal... F = hati sy berdebar2 stiap kali tgk die dn sy malu brbual dgn die... tp die da ade pakwe lain... perlu ke saye tunggu die sbb die pun prnh suka kt sy? N = gadis yg jujur tp die ni rmai kwn lelaki, n x hormat hubungan sy dgn R... tp die mngaku die sukakan sy... so which one should win? R? sbb sy ade hubungan dgn die? atau perlu ke sy tggu F? atau sy pilih jela N? please comment please! please! GIRLS! I need ur advice!!!!

Monday, 1 October 2012

Adeh.....~

Adui... dah amek keputusan utk lupakan Z... then cuba approach R pula... aku btul2 serius nk cuba pikat R... aku rase mcm dah dpt... hari2 msg, hari2 mesra... alih2 je, R post kt Facebook yg die sayang gila kt ex dia... adui... aku xleh ar cmni... xmau la org yg masih fikir syg die kt org lain... better off for good lah... goodbye R~

Tuesday, 28 August 2012

Alhamdulillah!!!

yeah dapat naik pangkat....! dari Trainee Floor Manager kepada 2nd Assistant... gaji pun naik... dgr2 kata basic RM2,200... yeah naik RM600 jgk tu... Alhamdulillah berkat rezeki dari Allah... doakan yg terbaek utk saye k!

TOLONG!!!

Gadis A : Positive - sweet, comel, pernah mengaku menyukai aku, mendengar kata, manja, ceria Negative - terlalu sensitif, ceria yg melampau, agama kurang dijaga (solat & aurat) Gadis B : Positive - cantik, lemah lembut, bertudung Negative - x pernah tegur, x tau background, takut suka kat org lain, ramai peminat Gadis C : Positive - comel, solehah, ceria Negative - kurg percaya lelaki, ada peminat, tua setahun dari saye antara Gadis A, B, atau C, sape patut aku approach?

Thursday, 9 February 2012

2012...

updated of my life since the beginning of 2012...

1. Money - Work:
Sekarang keje sebagai Trainee Floor Manager kat McDonalds Setia Tropika... tempat pun ok, crew2 pun semua ok... gaji pun ok la basic RM1,600... dgr2 kate bulan Mac nnt gaji naik... hopefully lah! leh wa angkat Xperia Play... dah lame mengidam nak henpon tu... hhuhuhuhuhuhuhu...

2. Girlfriend???:
sejak keje McD ni, aku dah xde rase mcm nak usha2 bakal isteri dah... skarang ni target nak kumpul duit n laksanakan misi jer... ape misinye? yup! wa nak beli umah!!! huhu... biar ade umah skang, sewakan, nnt time dah ade ekonomi kukuh baru la cari calon... sbb ade gf pun susah... nak kena layan, kang merajuk nak kena pujuk... keje aku pun dah le bz giler n penat giler... baek stay single lagi baek... huhu...

3. My Latest Video:
yeah! aku dah wat video baru updated lagu2 k-pop favourite aku sepanjang mase updated sehingga bulan Febuari 2012... leh tgk kat bawah ni ha... rate la yek! huhu...~

Tuesday, 22 November 2011

Latest Updates Of Me!

Assalamualaikum kawan2, blogger2 sekelian...

lame btul aku x post benda baru dalam nih...
minta maaf yer...
kerana terlalu banyak sgt perkara yg terjadi bulan ni...~

aku cerita satu persatu ya....~

1. Sedih sbb my closest cousin ever, Afiq Ahmad, telah kembali ke Rahmatullah pada 9 November 2011... die tgh bawa motor dari Batu Pahat nak balik rumah ke Parit Raja, mase dalam perjalanan tu, die bawak laju, ade plak Bangla naik basikal melintas jalan... Afiq pun mengelak ke kiri dan trus terlanggar divider jalan... muke tepat kena divider pastu terseret atas jalan... doktor kata die mangalami pendarahan kat hidung smpai ke tekak dan darah tu tersumbat dalam saluran pernafasan die... so, die lemas dan meninggal... i am shocked to hear about this... tapi nak buat mcm mane... dah ajalnya Allah dah tetapkan pade waktu tu... kite yg hidup ni kena la ambil iktibar dan bersimpati atas pemergian arwah... walaubagaimanapun, arwah Afiq Ahmad adalah seorang anak yg sangat baik, seorang kawan yg sangat2 pandai bergurau dan sgt2 mesra... aku kalo nak buat ape2 kat kampung mst panggil die... tapi sayangnye die dah xder... kami 3 serangkai, Fawwaz, Ujai dan Afiq kini tinggal 2 jela... Ujai (sepupu sorang lagi) plak masih lagi di Mesir melanjutkan pelajaran n die x dapat turun Malaysia utk tgk arwah buat kali terakhir...
untuk para pembaca, ambil la masa 15 saat utk bacakan Al-Fatihah utk arwah semoga pahala Al-Fatihah itu dapat mengangkat darjat arwah di sisi Allah... Al-Fatihah...~

2. kisah yg kedua, aku ade la mohon kerja full time kat McDonald sebagai manager... haritu dah dapat call untuk datang interview tapi alih2 jer interview tu ditangguhkan... ades... so skang ni keje jadi crew biase jela wat sementara waktu... tapi memandangkan aku tgk kerja kat McD ni sgt2 penat dan perlukan pengorbanan masa dan tenaga yg tinggi, aku rase aku nak cari keje lain la... maybe nak masuk ofis balik... targeting nak buat audit atau kerja bank... tapi aku x berapa minat hadui... tapi keje mcm tu la yg aku boleh buat... ingat nak smbung blaja tapi peluang tu mcm xder sbb pointer aku 2.97, sikit lagi nak 3... biasenye kalo bawah 3 pointer ni, kena ada pengalaman kerja dulu then baru la bleh amek Master... xperlah aku tunggu peluang yg ada... if ada rezeki, aku nak masuk amek Master trus... coz my father said that i'm a genius kid... so, i'll use this brain to study and use it for my future...

3. emmmmm.... cerita no 3 ni, mcm biase lah... langit x semestinya cerah sepanjang hari... ade juga mendungnyer... tapi x hujan la ye... hehe...~
before this aku dah kejar n usha seorang gadis KL sejak hujung bulan 3 haritu smpai la awal bulan ni... so about 7 months la... aku mengenali dan mengejar sorang gadis yg aku minat sejak 4 tahun lepas... tapi last2 hubunagn kami berakhir sebagai kawan biase jer... hmmmmm... woman is quite hard to understand but men are also the same... nak memahami hati orang lain memang sgt2 susah...
dalam kes aku, sjak aku berhenti kerja MBE Nusa Bestari awal bulan haritu, aku dah kurang texting dgn die... sbb aku kerja McD malam... so, siang la waktu utk aku nak rehat, waktu utk aku nak main game, dan waktu utk aku luangkan mase dgn family... tapi dalam mase same ni la si dia ni asyik nak text aku jer... tapi bile dah start text, xde topic yg dak dibualkan, pastu trus die cakap aku dah boring dgn die... aik????? bile plak la aku cakap mcm tuh... aku x pernah boring texting dgn die cume kadang2 die text tu x kena mase... time die nak text, time tu la aku kena kluar umah driving tolong hantar bateri utk ayah, kadang2 kena tolong pekerja ayah kat kedai ayah, tolong mama kat umah, dan time aku nak main game tu la die text... aduyai... pstu bile aku x reply, die marah then merajuk trus... adui... she said, bile dalam satu perhubungan yg rapat ni, die perlukan perhatian yg lebih... so that means die nak aku text die selalu tapi aku xleh buat... siang aku tido, tolong mama ayah, malam kerja... mane la aku ade mase sgt yg kosong utk die... keje McD ni dah le penat giler.... sampai aku kena demam seminggu sbb letih sgt kerja... pstu die plak nak texting, nak texting, pstu xde topik nak dibualkan... pstu gado lagi...
aduyai... last2 aku cakap jer aku nak kitorang hanye sekadar berkawan...

then die marah, die pasrah, dan trus tawar hati... sigh~ dalam hati aku, sayang tu memang masih ada.... sgt2 sayang... But i am trying to live in my life... i need space for my life, i need space to breathe... so, last2 skang die pun dah x text aku, dan aku pun dah x text die sbb die memang btul2 dah tawar hati kat aku...

em... by the way, tadi tgk jap FB die, mcm meriah sakan je ade sorang bro kaco die kat FB, biar la die bahagia dgn orang lain... sbb aku xleh nak bagi ape yg die nak...
die perlukan seorang lelaki yg sentiasa ada di sisi die... dan aku x mampu nak penuhi kehendak die sbb aku ada kehidupan aku sendiri yg aku dan family aku je yg faham...

4. Lagu update! hmmmm... banyak gak lagu best2 yg lama2 tapi aku baru dgr... tapi best2 la... aku dah masukkan video2 nye kat bawah ni... layanz all....!!!

thanks for sharing my story with u guys... i really appreciate it...
(^_^)v


so these are some of the cool songs that i like u guys to hear...



THURSDAY

"Counting 5-4-3-2-1"


5-4-3-2-1 Lets start a fire.
We'll burn this town from inside out.
Till no ones left alive.
And you can't feel the rhythm of your steps when you hit the street.
The city seems so far away from here, when you're counting every step.

5-4-3-2 what are you waiting for?
The train is catching up, keep on running don't look back.
Cause it's 10-9-8-7 everybody's coming to burn this city, burn this city down tonight.
Leave it all behind.

All his life he lived in this same house.
Same white fence surrounding him, he swore he would get out.
But he can't cause his foot got caught in between the rails.
And all his friends were up ahead
They can't hear him yelling, yelling for some help.
And it's much too late to call the doctor now.
This town is full of sympathies; we're drowning in it all.

5-4-3-2 What are you waiting for?
The train is catching up, keep on running don't look back.
Cause it's 10-9-8-7 everybody's coming to burn this city, burn this city down tonight.
Leave it all behind.

Is that the sound of the gate coming down? No flashing lights, no warning?
When we press our ears to the ground we feel the shake.
But it's under the skin, so we wilt like violets.
Can't get up, to put the petals in their place.

5-4-3-2 What are you waiting for?
Burn this city, burn this city tonight.



THE USED
"Empty With You"


I haven't lost anything except my mind
Expect a thousand confessions that you will not find
I try to take off my head sometimes,
because I can't escape the memories
I haven't lost anything except my mind (except my mind)

You could be empty
and I can be right here empty with you
or you could be hollow
and I can be right here hollow with you
If you want to say goodbye to everything,
I could say goodbye too
I can be right here empty with you.

I haven't wasted a thing except my time (except my time)
Forget the treasures we burned because we'll be just fine
I try to take off my head sometimes
because I can't escape for the life of me,
I haven't lost anything except my mind (my mind)

You could be empty
and I can be right here empty with you
or you could be hollow,
and I can be right here hollow with you
If you want to say goodbye to everything
I could say goodbye too
I can be right here empty with you

Instead of going underground
Instead of calling them out
Instead of running 'cause your still breathing
Instead of swallowing lies
Instead of buried alive
Let's twist the knife 'til they can't stop bleeding
If you need a confession, I'm guilty
Let's twist the knife 'til they can't stop bleeding
Do you think I feel sorry? Forgive me.
Let's twist the knife 'til they can't stop bleeding
Instead of going underground
Instead of calling them out
Let's twist the knife 'til they can't stop bleeding

You could be empty
and I can be right here empty with you
or you could be hollow
and I can be right here hollow with you
If you want to say goodbye to everything
I could say goodbye too
I can be right here empty with you



TRAPT
"Stand Up"


Why don't you let me be
Leave me alone
You start a fire inside that I could never control
You wanna see a reaction

Come on and cut me down
You've gone as far as I'll go
Now you're crossing the line
And I am letting you know
Well here's your reaction

Stand up
I have had enough
Walk away before I finish what you started
Face to face I will put you in your place
End this game before I finish what you started
Face to face everything will change

You planted the seed
How my anger has grown
Got an feeling inside that I can't seem to control
You wanna see a reaction

Come on and cut me down
You've gone as far as I'll go
Now you're crossing the line and I am letting you know
Well here's your reaction

Stand up
I have had enough
Walk away before I finish what you started
Face to face I will put you in your place
End this game before I finish what you started
Face to face everything will change

Insult
After insult [9x]

Stand up
I have had enough
Walk away before I finish what you started
Face to face I will put you in your place
End this game before I finish what you started
Face to face everything will change

Walk away
Everthing will change
End this game
You wanna see a reaction
You wanna see a reaction
Stand up

Thursday, 15 September 2011

My Top 10 Korean Song 2010

Video yg ni 1st version yg aku buat taun lepas... tgk la jugak yer...
layannnn....~

Wednesday, 14 September 2011

My Top 10 Korean Song

yg kat bawah ni video aku susun sndiri... update of my favourite Korean song for this month... sorry for no-Suju... hehe...~

video

Wednesday, 3 August 2011

Best2...~

Yah! lagu ni da lame taun 2007...
tapi aku baru tau lagu ni bile share dgn kawan2 lgu favourite...
ape2 pun lagu ni memang best giler ar...
dgr smpai habis tau...
layan...~



When I see your smile
Tears roll down my face I can't replace
And now that I'm strong I have figured out
How this world turns cold and it breaks through my soul
And I know I'll find deep inside me I can be the one

I will never let you fall (let you fall)
I'll stand up with you forever
I'll be there for you through it all (through it all)
Even if saving you sends me to heaven

It's okay. It's okay. It's okay.
Seasons are changing
And waves are crashing
And stars are falling all for us
Days grow longer and nights grow shorter
I can show you I'll be the one

I will never let you fall (let you fall)
I'll stand up with you forever
I'll be there for you through it all (through it all)
Even if saving you sends me to heaven

Cuz you're my, you're my, my, my true love, my whole heart
Please don't throw that away
Cuz I'm here for you
Please don't walk away and
Please tell me you'll stay woah, stay woah

Use me as you will
Pull my strings just for a thrill
And I know I'll be okay
Though my skies are turning gray

I will never let you fall
I'll stand up with you forever
I'll be there for you through it all
Even if saving you sends me to heaven